Щоденне вживання води - найважливіша потреба організму. «Сиру» рідина з водопроводу не рекомендується пити, оскільки вона містить хвороботворні мікроорганізми і важкі метали, що негативно позначається на стані здоров'я. Щоб убезпечити себе, перед вживанням варто прокип'ятити. При цьому багато хто цікавиться, «повторне кип'ятіння води шкідливо чи ні?».
У молекулах води містяться природні ізотопи водню, частина яких під час кип'ятіння перетворюється в пар. Важкі молекули осідають на дно. В результаті кожного повторного кип'ятіння рідина буде важче. Розглянемо докладніше, шкідливо повторне кип'ятіння води.
Що виникає при кип'ятінні
Кип'ятіння водопровідної води в чайнікеВо час кип'ятіння рідина переходить в газоподібний стан. Спочатку з'являються бульбашки, рідина поступово каламутніє. Коли бульбашки лопаються, виділяється пар - це свідчить про те, що рідина кипить. Такий процес усуває мікроби, знижує показники жорсткості води. Головна користь кип'яченої води - виведення шлаків і токсинів з організму. Серед інших переваг:
• запобігання запорів;
• підвищення фізичної активності;
• поліпшення мозкової активності;
• поліпшення засвоєння їжі;
• нормалізація обміну речовин.
При цьому багато хто знає про шкоду повторного кип'ятіння води, що вона негативно позначається на здоров'ї. Це не міф, доведемо фактами.
У чому небезпека повторного кип'ятіння
Розглянемо докладніше, що відбувається з водою при повторному кип'ятінні. По-перше, випаровується кисень, порушується звична хімічна формула H2O. Поряд з киснем йде вода, з цієї причини зростає концентрація солей. При повторному кип'ятінні води виділяється діоксин - токсична техногенне речовина. В результаті на клітини людського організму виявляється негативний вплив. Крім того, при повторному кип'ятінні води виділяються небезпечні сполуки (нітрати, фтор).
Щоб вода приносила тільки користь, варто дотримуватися правил:
• кожен раз оновлювати воду в чайнику;
• дати відстоятися воді 1-2 години перед кип'ятінням;
• не допускати повторне кип'ятіння води в чайнику;
• видаляти накип з чайника.
Таким чином, можна пити воду, яка тільки один раз піддалася термічній дії.